Ką reikia žinoti apie maisto produktų pakavimą?

 

Maisto pakuotės yra pati šiuolaikinės maisto pramonės šerdis ir labai mažai maisto produktų parduodami nesupakuoti. Gera pakuotė apsaugo nuo švaistymo ir užtikrina, kad maistas išsaugos norimą kokybę per visą galiojimo laiką. Nepaisant savo svarbos ir pagrindinio vaidmens, kurį atlieka pakuotė, ji dažnai laikoma geriausiu atveju šiek tiek perteklinė, o blogiausiu – rimtas išteklių švaistymas ir grėsmė aplinkai. Tokios nuomonės kyla dėl to, kad tuo metu, kai dauguma vartotojų susisiekia su paketu, jos darbas daugeliu atvejų beveik baigtas. Tačiau jei pasaulis kada nors galės išmaitinti 9 milijardus žmonių, maisto pakuočių kokybė ir kiekis turės gerokai padidėti.

Nors maisto pakuotės yra neatsiejama maisto pramonės sudedamoji dalis ir padeda laikyti maistą bei gėrimus higieniškai, kartais tai gali kelti susirūpinimą dėl maisto saugos. Kai kurios pakavimo medžiagos, pvz., tam tikros rūšies plastikas, polietilenas ir polistirolo putplastis, kaitinant gali išskirti toksinus ir gali būti pavojingi vartotojams. Apšvitintos pakavimo medžiagos (kartu su maistu) į maistą gali patekti nesaugių nemaistinių medžiagų. Maisto pakuotėse naudojamos įvairios medžiagos, įskaitant dažus, skirtus spalvingoms etiketėms spausdinti, ir klijus bei klijus, skirtus pakuotėms laikyti uždarytas. Siekdama veiksmingai apsaugoti vartotojus, atitinkama institucija kiekvieną iš šių maisto pakavimo medžiagų sertifikuoja atskirai, taikydama griežtus bandymų protokolus.

Dauguma maisto produktams pakuoti naudojamų medžiagų priklauso šioms klasėms: metalas, stiklas, popierius ir polimerai. Kai kurios pakavimo priemonės susideda iš dviejų ar daugiau pirmiau išvardytų klasių medžiagų. Dažni tokių kompozicinių medžiagų pavyzdžiai yra emaliuotas (lakuotas) metalas ir laminatės, suformuotos sujungiant polimero, popieriaus ir aliuminio folijos sluoksnius. Pakavimo medžiagų cheminė sudėtis ir fizinės savybės lemia jų gebėjimą atlikti įvairias pakuotės funkcijas. Svarbiausios savybės, į kurias reikia atsižvelgti čia,  šiame kontekste, yra transportavimo savybės, optinės savybės, mechaninės savybės ir cheminis reaktyvumas. Metalinės talpyklos pranašumas yra puikus mechaninis stiprumas, nepralaidumas masės ir šviesos perdavimui, geras šilumos laidumas ir atsparumas palyginti aukštai temperatūrai. Dėl pastarųjų dviejų savybių metalinės pakuotės ypač tinka terminiam apdorojimui pakuotėse.

Back To Top